torsdag 24 april 2008

Det är lätt att häva ur sig på nätet men...

....vad är egentligen problemet?
Jag har surfat runt en hel del den senaste tiden och har kunnat konstatera att det finns mycket bitterhet och anklagelser pga av problem som uppstått i samband med köp av hus i Thailand.

1.Det har uppstått förseningar i förhållande till ursprungliga planer.

Just nu när jag sitter och skriver tittar jag ut över Hässelby centrum. En gammal centrumanläggning som byggdes på 60-talet. För ett halvår sedan började Skanska marknadsföra att man med start vid årsskiftet 07/08 skulle riva den befintliga centrumanläggningen och bygga en ny. En permanent utställning finns uppställd i en övergiven butikslokal där man visar modeller av de nya hus, i första hand bostäder, som ska byggas. Vad ser jag när jag blickar ut igenom fönstret. Jo, samma gamla centrum står kvar som förut. Inga byggjobbare så långt ögat når.
Vad är det då som har hänt? Svaret kunde jag läsa i Tidningen Västerort härom dagen. Försäljningen av de planerade bostäderna hade inte utvecklats som man planerat vilket medfört att byggplanerna har reviderats. Byggstarten kommer kanske igång nån gång kommande vinter. Sådär 9-12 månader senare än man ifrån början sagt. Vart vill jag då komma med detta? Jo, förseningar i större byggprojekt är inget ovanligt. Inte ens i ordentliga Sverige. Och det kan även gälla vid produktionen av ett enstaka hus/villa. Nån överklagar bygglovet och den byråkratiska karusellen rullar igång. Varför tror vi att det ska gå smärtfritt och på räls i ett land som Thailand?

2.Thailandsmäklarnas priser ligger kanske 50% högre än motsvarande hus som byggts av nåt annat företag i Thailand.

Ja, än sen då? Det är vare sig kriminellt eller oetiskt. Marknaden tar det pris som någon är beredd att betala. Endera är man bekväm och orkar inte ta reda på hur marknaden ser ut men tycker ändå att priset är ok. Eller också är man okunnig och har därför inte kollat upp vad andra tar för ett motsvarande hus. Ja, då har du lärt dig nåt till nästa gång. Det svider i plånboken såklart, men det är ditt eget fel.

3.Du konstaterar felaktigheter jämfört med överenskomna tillval och specifikationer.

Dokumentera alla dina anmärkningar och lämna dem skriftligen till den som ansvarar för leveransen av det färdiga huset. Det är ju det som är syftet med besiktningen. Såvitt jag har kunnat konstatera i de foruminlägg jag har läst har man inte vägrat att ta hand om framförda anmärkningar. Det kan också vara lämpligt att ta professionell hjälp om du inte själv är så insatt i byggtekniska frågor! Här hemma i Sverige är det ju mer regel än undantag att man anlitar en oberoende besiktningsman när man köper ett hus.

4.Det uppstår ytterligare förseningar när du är på plats i Thailand och ska tillträda ett färdigt hus vid ett överenskommet datum.
Dokumentera den skada som förseningen förorsakat och inled en förhandling med Logans om skadestånd. Vilka förutsättningar du har att nå framgång är givetvis avhängigt av det kontrakt du skrivit på och Logans värdering av eventuella goodwill-förluster. Har du lidit stor skada måste du givetvis värdera kostnaderna för att inleda ett rättsligt förfarande mot sannolikheten att nå framgång i en process på Thailändsk mark.

Summa summarum: Det är dags att skapa lite ordning i diskussionen och sluta upp med skitsnacket. Det enda det leder till är att vi slarvar bort ett mycket viktigt förhandlingsargument, Logans omsorg om sin goodwill.

Hur lycklig är du den dag du drivit dom i konkurs och alla står där med lång näsa?

Läs även Christers inlägg på;http//christer59.bloggagratis.se
/Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej tack för ditt positiva inlägg kring väntan på hus i Mae Phim. Det känns trevligt och får oss att känna glädje inför vårt köp då vi läser ditt och Christers 59´s inlägg i Mae Phimfrågor. Vi uppskattar detta och känner oss också positiva till vårt husköp. Då vi ett flertal gånger gånger talat med Christian i frågor omkring husbyggnationen har vi hittills alltid bemötts med möjlighetstänk. Då vi besökt mässor i Globens annex i Sthlm har vi också fått den hjälp vi behövt med svar av bl a Julia och Maria m fl. Vi tycker de alltid bjuder på sig med information och hjälp. Problem med byggnation sker även i Sverige. Kanske är vi svenskar lite bortskämda och tror att livet går på räls, utan hinder och komplikationer...
Vi tycker att vi alla ska se fram emot en jättefin framtid i Mae Phim och inflyttning med glädje och möjligheter i tankarna inför livet i värmen. Vi tror det kommer att bli jättefint.
Berit o Kurt Persson

Anonym sa...

Låter ungefär som när det byggs nytt hus här hemma....Min svägerska med man byggde nytt hus och det var ständiga förseningar, omplaneringar (oj vi måste spränga här, du måste betala 100.000 till), uteblivna hantverkare som dom till slut fick muta med en bjudmiddag med den dyra sparade fina maltwhiskyn för att få dom på plats. Ständiga kontroller att hantverkarna gjorde rätt, satte plattor i rätt rum, satte lister på plats (ska det inte vara lister här bakom också? Ojsan det missade vi visst). Kalkylerat pris stämde inte utan blev högre, pga omständigheter som inte varit enligt plan enligt hantverkare. Osv osv.
Så går det till i det ordnade Sverige! ;-)

Thailandsforum sa...

Hej,

Råkade komma över din blogg av en slump kan man säga. Vi diskuterade detta ämne på Thailandsforum för länge sedan. Jag är lite nyfiken på hur du ser på allt detta nu 1.5 år efter du skrev det?

http://www.thailandsforum.se/forum/logan-och-thailandsmaklarna-t1360.html