tisdag 15 april 2008

Alla vägar leder till Bali

Nästan. Åtminstone fem stycken som jag hittat så här långt. Nåt du ganska snart kommer att upptäcka är att det råder en stor brist på vettiga och rättvisande kartor i Thailand. Det i kombination med ett helt otroligt vittförgrenat vägnät även i områden som verkar i stort obebodda gör att du helt säkert kommer att köra vilse när du börjar utforska omgivningarna i Mae Phim. Jag vet av egna erfarenheter. Trevliga sådana måste jag understryka då det innebär att man lär känna omgivningarna bortom allfarvägana.
Om vi börjar från Ban Phe-hållet så känner du säkert till den "Stora vägen" som sneddar in till vänster strax före den kommunala anläggningen där du bland annat kan se att ortens brandbilar står parkerade. Den är bara att följa till dess att du efter några kilometer ser taken på Bali-området och det är dags att svänga vänster vid ett ensamt stort hus.
Nästa väg lite längre fram längs Ban Phe-vägen hittar du vid en asfaltplan (stor som en fotbollsplan) och en skylt med texten B&B Farm. Många kallar den Röda vägen" efter färgen på den lervälling som den upplöses i vid minsta regn. Förksök inte åka den vägen efter att det regnat! Det går inte att ta sig fram åtminstone inte på moped eller motorcykel.Jag har också blivit avrådd att använda den efter mörkrets inbrott pga att det huserar en del otrevliga typer där. Röda vägen är den klart närmaste vägen mellan Bali och stranden vid Kungens kurva och Seawiew. Det är den här vägen/stigen som Thailandmäklarna refererar till när man beskriver avståndet mellan stranden och Bali.
Den tredje vägen, "Amadeusvägen", hittar du ca.500 meter in på strandvägen om du svänger in och kör vägen som passerar Restaurang Amadeus. Det är den första asfalterade vägen som går in där den långa höga muren slutar. Kör förbi Amadeus - ta vänster i första T-korset, håll till vänster i nästa vägförgrening, kör ett par kilometer och nonchalera alla små avtagsvägar som saknar asfalt, håll utkik efter en kraftig palm nära vägens högersida mitt emot en asfaltbelagd avtagsväg på vänster sida. Följ den vägen fram till nästa T-kors där du tar vänster och kör ca. 500 meter så ser du avtagsvägen till Bali-området på höger sida. De här tre vägarna är de närmaste om du befinner dig nånstans på den västra halvan av strandvägen.
Befinner du dig i trakterna av exempelvis One Bar där vägen svänger av i 90 grader mot Klaeng-hållet är följande två vägar de närmaste.
Väg nummer fyra "Skolvägen": Kör ett par kilometer mot Klaeng till dess att du ser besinmacken på vänster sida. Håll utkik när du passerar fotbollsplanen och skolan på vänster sida och sväng in vänster precis i hörnet där fotbollsplanen tar slut.
Så här ser muren ut framför fotbollsplanen. Följ den slingriga vägen med vägspeglar ett par kilometer till dess att du kommer fram till den vägförgrening som nämns i beskrivningen av Amadeusvägen.
Väg nummer fem,"Kavlivägen": Kör förbi avtaget till väg fyra och fortsätt ytterligare några kilometer mot Klaeng-hållet till dess att du passerar en rondell. Tjugo-tretti meter förbi rodellen så ser du på en husvägg på vänster sida en skylt med thailändsk skrift som med lite fantasi ser ut som ordet KAVLI. Ta vänster precis vid skylten och följ vägen cirka 500 meter till ett fyrvägskors. Följ vägen till vänster cirka 800 meter och ta snett till höger när du ser en röd postlåda.Efter cirka fem hundra meter är du framme vid Bali.

Inga kommentarer: