måndag 17 mars 2008

Snål eller klok

Det finns en del formalia kring inköp av motorfordon som givetvis hänger samman med att det måste finnas en ansvarig part och en giltig försäkring i de fall det inträffar olyckor. Utan att göra anspråk på att förstå logiken och relevansen i de regler som finns kan jag bara relatera hur det gick till när vi köpte vår motorcykel/moped.
Först shoppade vi runt i Rayong och Ban Phe för att se vad olika Honda-butiker hade att erbjuda. Honda valde jag för att det troligen är det vanligaste icke-thailändska märket som har ett visst renomme att försvara som kvalitetsprodukt. Det har också den fördelen att det finns många som kan fixa en reparation om det är nåt som går sönder. Det säkraste kortet är givetvis att välja en Honda Wave 125 cc. En sån kan varaenda reparatör fixa i sömnen. Men riktigt så enkelt blir det inte om utgår från vad just jag kräver av den motorcykel vi ska köpa.
Vilka var då våra krav:
1. Bekväm för två att åka på.
2. Av krav ett följer att avgasröret måste vara skyddat så att man inte bränner sig.
3. Helautomatisk är alltid bekvämare att köra.
4. Bra och stadig konstruktion diskvalificerar alla som inte har dubbel fjäder-upphängning baktill
5. Bra bromsar med skivor fram.
6. Helst stora hjul
7. Fyrtaktare

Den här kravprofilen hittade inte jag någon Honda som helt uppfyllde. Det närmaste jag kom var en Honda Airblade som vi också köpte. Den som fällde avgörandet var min sambo som avgjode valet när jag tvekade pga priset. "Snålar gör man inte på viktiga saker" sa hon, och hon hade förstås helt rätt. Vi behövde bara åka några mil innan vi förstod att vi skulle ha ångrat oss bittert om vi valt nån annan modell.

Vad kostade kalaset?
Motorcykeln om man nu kan kalla en 110 cc för Mc: 53 000 Bath. Du kan få en Wave för 45 000 bath.
Försäkring, trafikförsäkring och registrering 4 350 Bath.
Sen betalade vi en anställd på European Service Center 1000 Bath för att hon körde oss till Ban Phe och hjälpte oss i diskussionerna med säljaren kring registreringsförfarandet.
Nu gäller i vårt fall att vi har köpt en motorcykel som är registrerad på oss personligen med provisoriska röda registreringsskyltar som gäller i 6 månader. En förutsättning för att att få en ordinarie registreringsskylt är att vi inom dessa 6 månader kan visa upp ett longstay-visa och ansöka om slutlig registrering.Vilket tar ungefär sex veckor. ESC hjälper till med detta. Höll på att glömma: den här varianten kräver att du har med dig ditt pass vid inköpstillfället.
Slutsats:
Räkna med en kostnad utöver priset på motorcykeln på cirka 5000 bath.
Enligt vad jag lärt mig är det ytterst svårt att pruta på nya motorcyklar och helst ska du betala kontant så säljaren slipper kortavgifter. Två hjälmar kan du räkna med att få på köpet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Staffan!
Har försökt nå dig men inte lyckats...
Hoppas ni får flytta in i dag! Jätteskoj, hör gärna av dig!

/Anneli

Anonym sa...

Staffan! Vi håller på att spricka!!!!! Kan du blogga lite om hur det går med allt!

Ta dig till en fungerande dator och berätta!

Anonym sa...

Ursäkta, glömde skriva att det är Anneli - "Piccolina" - som undrar!