fredag 22 augusti 2008

Nu eller aldrig!

Det som inte blir gjort NU blir inte gjort. Det tror jag är en mycket viktig lärdom som om man accepterar den underlättar mycket av livet i Thailand. Våra invanda tankemönster som utgår från att A säger till att B skall göra C senast på tisdag resulterar ofta i besvikelse. För när A på tisdag kollar vad som hänt har inget hänt. Utgå från att det som ska göras startar senast, och då menar jag absolut senast, idag. Då blir det genomfört. Detta gäller även om det är ett Svenskt företag som lovat dig något i Thailand. Detta grundar sig på mina högst personliga erfarenheter från hur arbetet fungerar på Bali-området och inget annat.
Jag vet att det finns mycket upprörda känslor på mailing-listor som diskuterar problem med byggnationen på Bali och Blue Mango. Självklart finns det kritik och oro som är helt befogad men det finns också en tendens att "skapa problem" som egentligen inte finns. Ett tydligt exempel är debatten om "områdesbilens" körtider. Besinna att vi är 100 husägare och dagslönen för en thailändsk bilförare är cirka 50 kronor. "Whats the problem?" Såna frågor löser vi när dom är behöver lösas. Många andra frågor är av samma karaktär.
För närvarande är fem hus på Bali befolkade. Förra veckan var vi ett par till. Och det är en fantastisk aktivitet kring dessa hus. Det byggs bilinfarter. Tomter städas och man fixar och donar med allt mellan himmel och jord. En del bygger terasser och fixar nya gångvägar mellan husen. Andra planterar träd och häckar. Stämningen är mycket positiv och alla ser fram emot när allt är färdigt och alla hus bebodda. Nybyggarandan är mycket påtaglig, erfarenheter byts och bryts. Hur gör du? Vilken kontakt har du?
De jag möter säger alla " de problem vi möter kan lösas" det finns så många som är villiga att hjälpa till.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan Staffan.

Det minsta problemet just nu är områdesbilens körtider...
Dessa kommer vi att lösa på plats och jag tycker inte att detta ämne har skapat någon större debatt.

Hör gärna av dig om hur området fortlöper i progressen, det om något är ju högintressant!
Kom igen, ge oss info!

Ha det fint och njut av semestern!